O nama

Ana Dragićević (nekima poznatija kao Ana Vojinović), rođena 05.11.1983. godine u Nikšiću. Iako po struci diplomirani pravnik, mnogo više cijeni zakone koje propisuje priroda, istorija i tradicija Crne Gore, nego one koji se usvajaju u Skupštini.  Želju za avanturom i istraživanjem novih predjela, staza i bogaza je pronašla u sebi i u svojoj drugarici Jovanki, tako su zajedno krenule nekim novim- starim stazama.

Jovanka Komnenić, rođena u Nikšiću 16.08.1982. godine. Profesorica engleskog jezika i književnosti, koja znanje stečeno na fakultetu upotpunjava pokušavajući da nađe odgovarajuće prevode za arhaične   izraze koji su još uvijek u upotrebi u mjestima do kojih se dolazi zaboravljenim stazama. U zajedničkim avanturama profesorica je ta koja nosi papir i olovku i zapisuje otkrića crvenom lapisom.

Nešto više o nama :

Mi smo djeca majke prirode i putopisci iz grada piva i čelika, posvećene istraživanju istorije, običaja, netaknute prirode, kulture i otkrivanju čuda Nikšićke i okolnih opština.

Sve je počelo iz ljubavi prema selu i seoskom načinu života koji smo upoznale i zavoljele provodeći ljetnje raspuste na svojim selima , a kulminiralo nedjeljnom kolumnom na portalu onogost.me, pod nazivom „Zaboravljenim stazama“. U njoj, oblikujemo naše utiske i doživljaje svakog pojedinačnog sela, kroz formu putopisa i sa puno slika jer riječ uljepšava slika, a sliku riječ.

Istražujemo sela, zaseoke i katune Nikšića, Šavnika i Plužina.

Naša kolumna je naišla na pozitivne reakcije, kako od starijih tako i od mlađih generacija zbog jake životne i istorijske vezanosti ovdašnjih stanovnika sa selom.

Sve je počelo kao hobi, želja za otkrivanjem novim sela, zaseoka, tvrđava, katuna, spomenika,crkava. Smatramo da smo još  uvijek zadržale istu uzbuđenost i želju prije nego krenemo na novo putešestvije, kao na početku jer za dobru avanturu je potrebno samo malo dobre volje, par sendviča i termos tople kafe.  Naši članci rasli su i razvijali se zajedno sa našim razumjevanjem sela i svega što ono ima da ponudi. Najveće bogatstvo koje ponesemo iz svakog sela nisu činjenice, niti  nevjerovatne  prirodne ljepote, već poznanstva sa ljudima koji su ostali u njima. Neke bake i đedove nećemo nikada zaboraviti. Onu staricu što nas je darivala sa dvije rumene jabuke za dvije rumene đevojke, đeda koji je nesvjesno stiskao štap dok je besjedio o svom zavičaju, kisjelo mlijeko koje smo probele u jednoj kolibi, poglede usamljenih ljudi i zahvalnost što smo sa njima malo prozborle ili se slatko nasmijale.

Naša sela su, nažalost, svakim danom sve napuštenija i zaboravljenija, a svako od njih ima svoju priču, poznatu istorijsku ličnost, skriveni spomenik kulture ili pak seosku crkvicu koja predstavlja sakralni spomenik od velikog značaja. Kroz našu kolumnu i rad želimo da probudimo kod čitalaca želju da pamte i čuvaju svoju đedovinu i da ne prekinu korijenje, koje je duboko uraslo u crnogorsku zemlju. Cilj nam je da ukažemo na sva značajna i interesantna mjesta, spomenike kulture, izletišta, koja vrijedi obići, a koja su manje poznata i valorizovana, da stavimo na mapu značajne kulturno-istorijske spomenike, ukažemo na ličnosti koje su oblikovale crnogorsku istoriju i upoznamo svijet sa stazama koje ne smiju biti zaboravljene!

Nadamo se da će se vremenom steći uslovi da naše reportaže okupimo sve u jednu publikaciju, pa će i oni koji ne koriste moderna sredstva informisanja imati priliku da se upoznaju s onim što radimo. Ukoliko imate neku zanimljivu pričicu,anegdotu  iz vašeg sela ili želite da nam predložite obilazak neke zaboravljene staze, kontaktirajte nas na mail : zaboravljenimstazama (LUDO AAA).gmail.com